Sikkerhed i datastyring – køretøjer skal vide, hvor hinanden er

bil

Sammenstød i trafikken er og har altid været et problem, som synes svært at løse. Og det er bestemt ikke blevet lettere, i takt med at bilerne er begyndt at køre hurtigere. Men hos Bosch har man nu fået nok af de mange uheld, der dagligt medfører dødsfald og gener for trafikken, og derfor har man indledt et projekt, hvorved man gennem delt data helt kan undgå de uønskede sammenstød.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er det især i forbindelse med sammenstød imellem biler og motorcykler, at problemet er blevet så uudholdeligt, at man længe har efterspurgt en alternativ metode at reducere antallet af trafikuheld på. Og med det nye projekt fra Bosch er der muligvis håb for en løsning i den nærmeste fremtid.

Inspirationen kommer fra flybranchen

Ideen med datadeling for at undgå sammenstød kommer i første omgang fra flyindustrien, hvor man gennem konstant tracking og datadeling undgår karambolage, idet man på denne måde hele tiden ved, hvor de forskellige fly befinder sig – og hvorfor skulle det ikke også kunne fungere med køretøjer?

Konceptet er egentlig relativt simpelt – og så alligevel ikke. Det er den anerkendte projektleder hos Robert Bosch AG, Henning Heikes, der står bag projektet, og med sin erfaring i forbindelse med blandt andet opfindelsen af de blokeringsfrie bremser er han den helt rette mand til opgaven. Kort fortalt går det ud på, at der i bilen installeres en lille sender samt en processor, som sender sine data 10 gange i sekundet. Og denne viden benyttes dermed til at fortælle, hvad der sker i din kørebane, og hvordan du sikrer sikker kørsel. Men den deler også denne viden, således at andre interesserede trafikanter også har mulighed for at sikre sikker kørsel.

Danske afgifter hæmmer processen

Men der er dog også en bagside til den ellers fine medalje. Og det er, at de danske afgifter selvfølgelig ikke undtager dette ellers næsten uundværlige sikkerhedsudstyr. For forbrugeren betyder det, at man skal betale hele 150% i afgift oven i den pris, udstyret koster – og så frafalder mange af de bilejere, der ellers kunne være interesserede i at benytte sig af muligheden for at gøre sin trafik mere sikker. Hos Rådet for Sikker Trafik og FDM er man selvfølgelig ærgerlige over dette, da det uden tvivl ellers kunne være noget, der ville være med til at gøre trafikken på de danske veje væsentlig mere sikker.

Men uanset hvad bliver det utrolig spændende at følge med i, hvorvidt man kan få succes i forhold til at skabe sikker trafik med Heikes’ nye projekt.

Dansk superbil – Zenvo får en ordentlig overhaling

bil

For 10 år siden præsenterede man for første gang nogensinde et dansk eksempel på en overdådig superbil, og i år blev så året, hvor man igen kom med en nyere version. Den nye Zenvo blev præsenteret på den internationale konvention, Geneve Motor Show, hvor førstehåndsindtrykket var både forventningsfuldt og positivt.

Den første Zenvo

Det er ingen hemmelighed, at den første version af Zenvo ikke blev helt som forventet. Den danske superbil blev bagtalt i det anerkendte bilshow, Top Gear, hvor den faktisk endte i brand under optagelserne. Denne ydmygelse har man da ikke i sinde at stå til måls for endnu en gang, og derfor er det ikke for sjovt, at den kommercielle direktør bag Zenvo, Nigel Gordon-Stewart, kalder den nye model for et blåt bæst’.

Dette kan den nye TS1 GT:

I den nye model er der ikke sparet på detaljerne, og flere af de først valgte detaljer er da også taget til revurdering flere gange under processen. Blandt andet har man skiftet den førhen anvendte Sima-gearkasse med en nyere, rekonstrueret model, således at man nu kan skifte gear på blot 40 millisekunder. Dette er uhyre hurtigt, og for at man kan få et forståelse af den egentlige effekt, er det så hurtigt, at man som chauffør faktisk ikke kan mærke gearskiftet på bilen.

Foruden ny gearkasse, er ændringerne dog ikke helt så kontroversielle. TS1 Gt rummer – som den ældre version – 1.147 hestekræfter og har den samme 5,9-liters V8-motor. Tophastigheden er lige under de 400 km/t. Til gengæld er al interiør og design helt anderledes, og Zenvo bliver derfor så unik, at den på dette punkt er blandt de førende i branchen. Nigel Gordon-Stewart nævner i denne sammenhæng, at alene knapperne i modellen har samme værdi som en ny Porsche – ca. 900.000 kr. (såfremt man ikke tager højde for den danske afgift).

Bilen er af producenten selv estimeret til at være så dyr, at man faktisk skal spørge flere gange, førend man kan få et decideret svar, og da den kommercielle Direktør endelig melder ud, skriver han, at ”bare” standard-versionen koster omkring 9.000.000 kr. – uden dansk afgift, vel at mærke. Dette placerer denne model – prismæssigt – i en kategori sideløbende med svenske Koenigsegg One, som koster omkring de 10.400.000 kr., og  Ferrari LaFerrari, som ligger til omkring 10.800.000 kr.