Sikkerhed i datastyring – køretøjer skal vide, hvor hinanden er

Sammenstød i trafikken er og har altid været et problem, som synes svært at løse. Og det er bestemt ikke blevet lettere, i takt med at bilerne er begyndt at køre hurtigere. Men hos Bosch har man nu fået nok af de mange uheld, der dagligt medfører dødsfald og gener for trafikken, og derfor har man indledt et projekt, hvorved man gennem delt data helt kan undgå de uønskede sammenstød.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er det især i forbindelse med sammenstød imellem biler og motorcykler, at problemet er blevet så uudholdeligt, at man længe har efterspurgt en alternativ metode at reducere antallet af trafikuheld på. Og med det nye projekt fra Bosch er der muligvis håb for en løsning i den nærmeste fremtid.

Inspirationen kommer fra flybranchen

Ideen med datadeling for at undgå sammenstød kommer i første omgang fra flyindustrien, hvor man gennem konstant tracking og datadeling undgår karambolage, idet man på denne måde hele tiden ved, hvor de forskellige fly befinder sig – og hvorfor skulle det ikke også kunne fungere med køretøjer?

Konceptet er egentlig relativt simpelt – og så alligevel ikke. Det er den anerkendte projektleder hos Robert Bosch AG, Henning Heikes, der står bag projektet, og med sin erfaring i forbindelse med blandt andet opfindelsen af de blokeringsfrie bremser er han den helt rette mand til opgaven. Kort fortalt går det ud på, at der i bilen installeres en lille sender samt en processor, som sender sine data 10 gange i sekundet. Og denne viden benyttes dermed til at fortælle, hvad der sker i din kørebane, og hvordan du sikrer sikker kørsel. Men den deler også denne viden, således at andre interesserede trafikanter også har mulighed for at sikre sikker kørsel.

Danske afgifter hæmmer processen

Men der er dog også en bagside til den ellers fine medalje. Og det er, at de danske afgifter selvfølgelig ikke undtager dette ellers næsten uundværlige sikkerhedsudstyr. For forbrugeren betyder det, at man skal betale hele 150% i afgift oven i den pris, udstyret koster – og så frafalder mange af de bilejere, der ellers kunne være interesserede i at benytte sig af muligheden for at gøre sin trafik mere sikker. Hos Rådet for Sikker Trafik og FDM er man selvfølgelig ærgerlige over dette, da det uden tvivl ellers kunne være noget, der ville være med til at gøre trafikken på de danske veje væsentlig mere sikker.

Men uanset hvad bliver det utrolig spændende at følge med i, hvorvidt man kan få succes i forhold til at skabe sikker trafik med Heikes’ nye projekt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *